Landelijk expertisenetwerk Korsakov van start, andere doelgroepen volgen

Landelijk expertisenetwerk Korsakov van start, andere doelgroepen volgen

Landelijk expertisenetwerk Korsakov van start, andere doelgroepen volgen

Afgelopen week is het landelijk expertisenetwerk Korsakov officieel en feestelijk gelanceerd. Het expertisenetwerk heeft als functie om de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov verder te ontwikkelen én wetenschap en praktijk meer met elkaar te verbinden. Mensen met Korsakov hebben een zeer complexe en omvangrijke zorgbehoefte die vraagt om intensieve zorgverlening en behandeling. Om de specifieke kennis en kunde die hiervoor nodig is te ontwikkelen en te borgen, is hiervoor nu een landelijk netwerk opgericht. Het netwerk bestaat uit tien regionale expertisecentra, een doelgroep expertisecentrum (Slingedael) en het Korsakov Kenniscentrum. 

Op 8 juni kregen de expertisecentra van de Commissie Expertisecentra Langdurige Zorg (die de toetsing deed) te horen dat zij voldoen aan de opgestelde kwaliteitseisen. (Lees hier de visitatie bij Slingedael.) De expertisecentra hebben – naast het geven van directe zorg en behandeling aan mensen met Korsakov - de taak om de kennis en kunde over die betreffende doelgroep te ontwikkelen en te verspreiden. Ook adviseren ze medewerkers van andere verpleeghuizen. Het netwerk verstrekt daarnaast via het Korsakov Kenniscentrum informatie en biedt opleidingen aan voor Korsakov-zorg. 

“Er zijn cliënten binnen de langdurige zorg waarvoor bijzondere expertise en kennis nodig is om de kwaliteit van zorg te borgen, nu en in de toekomst. Het doel is om met het expertisenetwerk Korsakov kennis, zorg en scholing te bundelen waardoor echt het verschil gemaakt kan worden voor mensen. Vandaag vieren we de start van het eerste expertisenetwerk en er volgen er snel meer voor andere laag volume hoog complexe doelgroepen.” (Theo van Uum, directeur langdurige zorg van het ministerie van VWS)

Doelgroep Expertisecentrum

Binnen het expertisenetwerk Korsakov is Slingedael erkent als doelgroep expertisecentrum. De criteria voor een doelgroep expertisecentrum zijn strenger dan die van de regionale expertisecentra, bijvoorbeeld op het gebied van aantal bewoners, de onderzoekscultuur en het scholingsaanbod. In deze rol is Slingedael kartrekker voor de Korsakov-zorg in Nederland.

Laag Volume Hoog Complexe Zorg (LVHC)

Het expertisenetwerk Korsakov is het eerste netwerk binnen de kennisinfrastructuur voor de langdurige zorg van VWS voor cliënten behorende tot de tien zogenoemde Laagvolume Hoog complexe doelgroepen. Het ministerie van VWS heeft na onderzoek door KPMG (mei 2019) vastgesteld dat voor een aantal Laag Volume Hoog Complexe Zorg (LVHC) doelgroepen specifieke kennis en kunde nodig is om de kwaliteit van de zorg nu en in de toekomst te borgen.

Naast het syndroom van Korsakov (circa 8.000 cliënten, waarvan circa 1.500 in een verpleeghuis wonen) zijn dat onder andere: mensen met de ziekte van Huntington (circa 1.600 cliënten, waarvan circa 300 in een verpleeghuis wonen), Multiple sclerose (17.000, waarvan een klein deel instellingszorg nodig heeft), Gerontopsychiatrie met zeer ernstige gedragsproblemen (<1.000) en Dementie met zeer ernstige gedragsproblemen (<1.000). Vaak wonen cliënten uit deze specifieke doelgroepen tussen andere cliënten. Specifieke kennis over de zorg voor die cliëntgroep ontbreekt nu vaak. Voor deze doelgroepen zijn ook landelijke expertisenetwerken in ontwikkeling.

 

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.