“Ik mag in mijn handen knijpen dat mijn moeder naar Tiendhove kon”

“Ik mag in mijn handen knijpen dat mijn moeder naar Tiendhove kon”

“Ik mag in mijn handen knijpen dat mijn moeder naar Tiendhove kon”

Verhuizen naar een verpleeghuis in coronatijd

“Ik word graag aangesproken als ‘Toos’. Ik kom uit Brabant. Ben verpleegster geweest. Ik heb drie kinderen en kom zelf uit een groot gezin. Ik doe graag mee aan activiteiten. Meehelpen sla ik niet af, dan voel ik me juist nuttig.” Zomaar een fragment uit de ‘behoeftebloem’ van Toos de Korte (82), waarin staat beschreven welke zorg en aandacht zij graag krijgt. Sinds maart dit jaar woont zij in Tiendhove op een van de afdelingen kleinschalig wonen. De behoeftebloem laat zien hoe belangrijk persoonsgerichte zorg hier is, zegt haar dochter Gemma. “Fijn dat ze weten wat mijn moeder graag wil. Vanaf het begin dat ze hier kwam had ik het gevoel dat ze op haar gemakt is.”

Dat dit niet vanzelfsprekend is, weet Gemma uit ervaring met haar vader. Het verpleeghuis waar hij verbleef, had grotere afdelingen, het was er onrustig en er was weinig aandacht voor zijn persoonlijk zorgbehoefte. Toen haar moeder zorg nodig kreeg na een aantal TIA’s wilde haar moeder daarom zo lang mogelijk thuis blijven. Midden in coronatijd bleek dit echter onmogelijk. Opname in het zorghotel volgde. Een moeilijke tijd waarin geen bezoek mogelijk was. Extra reden voor Gemma om een goede keuze te maken voor een verpleeghuis, omdat terugkeer naar huis er niet meer in zat. “Een vriendin van mij werkt in Tiendhove en adviseerde om hier te komen kijken. Toen ik binnenkwam viel me direct de rust op die hier heerst. De kleine groepen van zes bewoners waarin mensen bij elkaar wonen, maken echt het verschil. Het is heel huiselijk. Heel anders dan ik van andere verpleeghuizen ken.”

Geen wachtlijst

Ook in Tiendhove overleden het afgelopen jaar helaas meer bewoners dan andere jaren. Normaal is er een lange wachtlijst, maar nu was er vrij snel plaats voor de moeder van Gemma. “Ze voelde zich snel op haar plek”, zegt Gerlinde Hak die haar eerstverantwoordelijk verzorgende is. “Ze had al snel een maatje op de groep en hielp mee de was opvouwen.” “Ja, dat is typisch m’n moeder”, zegt Gemma. “Zij is echt een gezelligheidsmens. En ze helpt ook graag mee. Ze vindt het prettig om nuttig te zijn voor een ander.” Tiendhove probeert daar in de daginvulling juist rekening mee te houden, omdat ook ouderen er nog toe doen, vertelt Gerlinde. “Ik gooi vaak de was op tafel en vraag: wie heeft er zin om de was op te vouwen? Dan zijn er altijd wel een paar bewoners blij te kunnen helpen of ze vinden het gezellig om toe te kijken als het zelf niet meer lukt. Ook maken we vaak samen fruit klaar of schillen aardappels. Het gaat niet allemaal meer zo snel, maar mensen ervaren zo echt dat ze deel van de groep zijn.”

Helaas heeft mevrouw De Korte na haar opname nog een keer een hersenbloeding gekregen, waardoor haar conditie hard achteruit is gegaan. Ze kan nu niet meer actief meedoen, maar wordt nog wel betrokken bij het leven op de groep. Haar bed staat overdag in de gezamenlijke huiskamer. “Zo kan ze de geluiden horen. Dat vindt ze prettig. Dan is ze niet alleen”, zegt Gerlinde. “Het is jammer dat het zo snel gaat”, zegt Gemma. “Maar ik ben blij dat ze in goede handen is en we ook vaker op bezoek mogen komen nu.”

In deze tijd van corona en beperkingen, vinden sommige families het spannend om hun geliefde aan de zorg van een verpleeghuis toe te vertrouwen. “Voor ons speelde die angst eigenlijk niet”, zegt Gemma. “Je komt niet zomaar in aanmerking voor een verpleeghuis. Als je de indicatie krijgt, is het ook gewoon nodig. En angst dat mijn moeder corona krijgt, heb ik eigenlijk niet gehad. Ze mankeert al zoveel andere dingen.”

Ze heeft nog een tip voor andere families die zoeken naar een verpleeghuis: ga kijken en ervaar de sfeer. Je kunt iemand het fijnst loslaten als ze komt in een omgeving waar je jezelf prettig voelt. Ik mag in mijn handen knijpen, dat ma hier is.”

Mevrouw De Korte is kort na dit interview helaas overleden. De familie vond het fijn hun ervaring met de zorg voor hun moeder alsnog te delen door de publicatie van dit verhaal.

 


Meer informatie over wonen in Tiendhove

Wilt u meer weten over wonen in onze locatie Tiendhove in Krimpen aan den IJssel? Op deze pagina vertellen wij u meer en kunt u contact opnemen met onze zorgadviseurs.

 

 

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0180 44 21 00

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.