Symposium 'Brein in beweging' een drukbezocht succes

Symposium 'Brein in beweging' een drukbezocht succes

Symposium 'Brein in beweging' een drukbezocht succes

Maar liefst 230 bezoekers stapten op dinsdag 14 november 2023 aan boord van het stoomschip Rotterdam, om door Korsakov Expertisecentrum Slingedael meegevoerd te worden in de wonderlijke wereld van het ‘brein in beweging’. De aanleiding van het symposium was het onderzoek ‘Van binnen naar buiten’, dat in de afgelopen vier jaar uitgevoerd is bij Slingedael. Het onderzoek draait om het aanleren van een route door mensen met het syndroom van Korsakov, met behulp van de methode ‘Foutloos leren’.

De interesse in het symposium was groot en divers: uit alle windstreken reisden verpleegkundigen, bewegingsagogen, ergotherapeuten, welzijnsmedewerkers, artsen en psychologen af naar Rotterdam. Wat hadden ze gemeen? Een link met het syndroom van Korsakov, niet-aangeboren-hersenletsel of een andere neurologische aandoening.

Het symposium begon met masterstudent Fé Hermens, bestuurder van Lelie zorggroep Hendrik Jan van den Berg en bewoner dhr. Maas op het podium. Zij vertelden vanuit hun eigen perspectief over het belang van bewegen.

“Doordat ik nu zelfstandig naar buiten mag, ervaar ik veel meer vrijheid en zelfstandigheid.” – Dhr. Maas

    

Vervolgens pakte hoogleraar klinische neuropsychologie en voorzitter van onze onderzoekscommissie Albert Postma het podium. Hij nam het publiek mee in de aanleiding van het onderzoek ‘Van Binnen naar buiten’. De microfoon werd doorgegeven aan hoogleraar technische innovaties Ineke van der Ham. Zij vertelde meer over navigatiestoornissen en liet de verdwaaltest zien. Met de verdwaaltest krijg je een video te zien, waar je naderhand vragen over moet beantwoorden. Aan de hand van de resultaten ontdek je hoe goed je kunt navigeren, en wat je kunt doen om dit te verbeteren.

Tijd voor een pauze en voor interactie. Twee keer gingen de deelnemers uiteen voor een workshopronde. De workshops waren erg divers, maar hadden allemaal een link met het overkoepelende thema ‘bewegen’. Zo was er een workshop over apathie, over muziek, over voeding en beweging, over creativiteit en over bewegen door het doolhof van hulpverlening.

Na de eerste workshopronde was het de beurt aan hoogleraar neuropsychologie Roy Kessels. Zijn presentatie ging over de methode ‘Foutloos leren’. Tijdens de lunch hadden de deelnemers de gelegenheid om na te praten, de informatie te laten landen en een VR-bril uit te proberen. En toen was het de beurt aan bewegingsagoog Joël Kruisselbrink. Op een interactieve manier nam hij zijn publiek mee in zijn werkwijze. Met een bedlegerige bewoner gooit hij sokken in het sokkenkastje, en zo lanceerde hij ook een bolletje sokken de zaal in. Met in de sok een prikkelende vraag, die de gelukkige vanger mocht beantwoorden.  

“Mijn belangrijkste tips? Stel niet te hoge doelen, gebruik huis-, tuin- en keukenmateriaal en speel in op de persoonlijke interesses van de cliënt.” – Bewegingsagoog Joël Kruisselbrink

    

Na de tweede workshopronde beklom onze eregast het podium: professor Erik Scherder. Met zijn enthousiaste presentatie over allerlei aspecten van het brein wist hij elke deelnemer te prikkelen en te activeren. Tijdens colleges laat hij zijn studenten na een half uur even squatten, om de bloedsomloop te stimuleren. Het publiek mocht er daarom ook aan geloven! Met lichtelijk verzuurde benen gingen we richting hét moment suprême: de resultaten van het ‘Van binnen naar buiten’ onderzoek. Aan onze gz-psycholoog en senior onderzoeker Erik Oudman de eer om de zaal hierin mee te nemen. Hij vertelde dat uit het onderzoek is gebleken dat mensen met het syndroom van Korsakov goed in staat zijn om een route aan te leren. Bovendien heeft dit een zichtbaar positief effect op de kwaliteit van leven, cognitie en conditie. En met deze mooie resultaten op zak, kwamen we bij het einde van het symposium. Maar niet zonder een hapje, een sapje en de mogelijkheid om na te praten en mensen te ontmoeten.

Lang verhaal kort: het was een heel geslaagd symposium vol beweging, nieuw opgedane kennis en inspirerende ontmoetingen met vakgenoten. Allemaal met als doel om de kwaliteit van leven voor mensen met het syndroom van Korsakov en andere neurologische aandoeningen te verbeteren. We hopen dat de gedeelde kennis succesvol ingezet kan worden bij zorginstellingen in het hele land.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.