Minister Helder bezoekt Korsakov Expertisecentrum Slingedael: “Ik heb nieuwe dingen geleerd”

Minister Helder bezoekt Korsakov Expertisecentrum Slingedael: “Ik heb nieuwe dingen geleerd”

Minister Helder bezoekt Korsakov Expertisecentrum Slingedael: “Ik heb nieuwe dingen geleerd”

Op maandag 12 juni bracht minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, een bezoek aan Korsakov Expertisecentrum Slingedael in Rotterdam. De aanleiding voor dit werkbezoek was de erkenning van Slingedael als eerste Doelgroep Expertisecentrum voor mensen met het syndroom van Korsakov. Tijdens het bezoek lieten medewerkers en bewoners zien hoe zorg, onderzoek en kennis delen gecombineerd wordt in deze locatie.

Tijdens het bezoek kreeg de minister, samen met programmadirecteur wonen, zorg en ondersteuning voor ouderen (WOZO) Jan Megens, een rondleiding op de locatie. Vervolgens werden er in kleine kring diverse thema’s besproken, zoals de kennisinfrastructuur, personeelswerving, scholing en onderzoek. Manager expertisecentrum John Heijstek had een specifieke boodschap: specialiseer en concentreer de zorg. “Door specialistische zorg zoveel mogelijk onder één dak te brengen en vanuit daar de kennis over het land te verspreiden, kunnen we sneller stappen zetten in kwaliteit van zorg en onderzoek.”

Minister Helder gaf aan met nieuwe kennis op zak naar huis te gaan. “De methoden die Slingedael hanteert bij mensen met het syndroom van Korsakov, kunnen ook ingezet worden bij andere ziektebeelden, zoals dementie of anorexia.” Ze benoemde ook de aantrekkingskracht van een expertisecentrum op het gebied van personeelswerving. “Medewerkers die trots zijn op hun product, de lerende cultuur; daar wil je bij zijn.”

“Medewerkers die trots zijn op hun product, de lerende cultuur; daar wil je bij zijn.”

Bestuurder Hendrik Jan van den Berg kijkt terug op een goed bezoek: “Mooi dat onze minister aandacht heeft voor doelgroep expertisecentra en voor onze kwetsbare doelgroep. We hebben haar van harte welkom geheten en vol trots laten zien waar we mee bezig zijn.” Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik om met nadruk aandacht te vragen voor de financiële ontwikkelingen in de zorgsector, die de bedrijfsvoering van veel zorgorganisaties onder druk zet.

Expertisenetwerk Korsakov

Vorig jaar is het landelijke expertisenetwerk Korsakov gelanceerd. Dit is het eerste netwerk binnen de kennisinfrastructuur voor de langdurige zorg van VWS voor cliënten die bij de tien zogenoemde ‘laag volume hoog complexe’ (LHVC) doelgroepen horen. Het ministerie van VWS heeft vastgesteld dat voor deze doelgroepen specifieke kennis en kunde nodig is om de kwaliteit van de zorg nu en in de toekomst te borgen. Slingedael heeft binnen het expertisenetwerk Korsakov de rol van eerste Doelgroep Expertisecentrum gekregen, wat betekent dat we een kartrekkersrol hebben in onderzoek, consultatie en advies voor andere zorgaanbieders en het delen van de kennis met een brede doelgroep. Andere LHVC-doelgroepen zijn onder andere de ziekte van Huntington, multiple sclerose en dementie met zeer ernstige gedragsproblemen.

Doelgroep Expertisecentrum Slingedael

In 1982 stuitte één van onze artsen, als straatdokter, op een medische doelgroep die nergens terecht kon. Vanuit diaconale bewogenheid hebben we deze mensen opgenomen, onderzocht waar ze aan leden en gekeken naar wat we voor hen konden betekenen. Dertig jaar later zijn we uitgegroeid tot een academisch verpleeghuis voor mensen met het syndroom van Korsakov, met het grootste aantal bewoners en internationaal gepubliceerde onderzoeken. Vanwege onze kennis en expertise van deze doelgroep ontvingen we dit jaar van het ministerie van VWS het landelijke predicaat van Doelgroep Expertisecentrum binnen het expertisenetwerk Korsakov.

Het syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov ontstaat door een tekort aan vitamine B1, dat vaak ontstaat door alcoholverslaving. Bepaalde delen van de hersenen kunnen door dat tekort schade oplopen. Zo hebben mensen met Korsakov geheugenstoornissen, ontbreekt het besef van tijd en plaats en is er geen ziekte-inzicht bij de cliënt zelf. Het syndroom is onomkeerbaar en mensen met Korsakov hebben langdurig gespecialiseerde zorg en behandeling nodig. Naar schatting zijn in Nederland achtduizend mensen met Korsakov, waarvan ongeveer 1500 mensen in verpleeghuizen wonen. Een groot deel daarvan woont op gespecialiseerde verpleeghuisafdelingen voor mensen met het syndroom van Korsakov, zoals Slingedael.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.