Een robot aan je bed

Een robot aan je bed

Een robot aan je bed

Begin november organiseerde Lelie zorggroep in samenwerking met de Nederlandse Patiëntenvereniging en Pro Life zorgverzekering het symposium: ‘Het zal onze zorg zijn’. Middels  verschillende lezingen en workshops werd nagedacht over hoe de zorg komende jaren zal veranderen en over wat onze rol hierin kan zijn. Als zorgprofessional, zorgorganisatie, mantelzorger, burger, of cliënt misschien wel? We staan als samenleving namelijk voor een grote uitdaging, door de grote vergrijzing en een veranderde samenleving waar we niet zonder meer voor elkaar en onze naasten kunnen of willen zorgen wanneer deze hulp nodig hebben. De zorgkosten zijn te hoog en personeel in de zorg is er te weinig. Daarom moeten we andere, creatieve oplossingen gaan bedenken om hierop in te spelen.

Waar staan we in 2040?
Hierover ging ook de workshop die mijn collega innovatieadviseur en ik mochten geven over innovatie in de ouderenzorg. We hebben samen met de deelnemers nagedacht over wat innovatie is. Dat innovatie bijvoorbeeld niet alleen technologie is, ook al denken we daar al snel als eerste aan. En dat technologie ook niet per definitie dé oplossing is, maar wel kan bijdragen aan betere en betaalbare zorg. En dat als we het over technologie hebben, onze kijk hierop door de jaren heen sterk verandert. Iets wat we nu ondenkbaar vinden, is straks misschien heel normaal. We hebben nagedacht over waar je zelf staat in 2040. Werk je dan nog in de zorg? En hoe ziet je werk er dan uit? Of heb je dan misschien zelf wel hulp of zorg nodig?

Een was-robot
Zo kwamen we op de vraag: Word je liever gewassen door je naaste (echtgenoot, kind, mantelzorger), een zorgmedewerker of een robot? In eerste instantie werd de robot al snel afgeschreven: dit kan menselijk contact nooit vervangen! Maar na een aantal minuten begonnen we toch steeds meer voordelen te zien van de robot. Want als we de robot nou eens zien als een hulpmiddel, net zoiets als een traplift of rollator? En je daardoor niet hoeft te wachten tot je gewassen kunt worden, maar je zelf kunt redden. En moet je niet sowieso een behoorlijke drempel over om je te laten wassen door een naaste of zelfs door een vreemde zorgmedewerker? Zou zo’n robot dan niet ideaal zijn? Nee, natuurlijk kan dit niet altijd en bij iedereen, maar wie weet… In Japan is de eerste was-robot al ontwikkeld. Onmogelijk is het dus niet. Hoe de zorg eruit ziet in 2040 weten we niet. Maar wat we wel weten is dat de zorg er heel anders uit zal zien, misschien wel zoals we nu, in (nog net) 2019, nooit hadden kunnen bedenken.

 

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!

Lees hier meer over onze bloggers.  

Word jij de collega van Jantine? Kijk op werkenbijleliezorggroep.nl voor onze actuele vacatures.

Reacties

16-12-2019 om 0:56

Met de steeds sneller gaande robotisering zal over ongeveer 30 jaar elke baan wereldwijd zijn overgenomen door een robot. Misschien moeten we nu eens beginnen te praten over de geweldige sociale onrust die dit teweeg gaat brengen.

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.